Verdens fødevareproduktion er presset af klimaforandringer og vejret i Europa bliver både varmere og vådere. Stigende priser påvirker globale værdikæder og verdenshandlen. Hvad er forklaringerne og hvordan kan vi undervise eleverne i det.
På dette årskursus kan du blive opdateret på den nyeste viden om Golfstrømmen og hvad der forventes at ske i fremtiden. Vi vil se på, hvordan vi kan forklare vores elever om, hvorfor vejret i Europa bliver både varmere og vådere. Der vil være inspirerende oplæg om, hvordan du kan undervise i jetstrømmes ændringer og deres betydning for klimaet i Europa.
Vi vil også se på, hvilken indflydelse det ændrede klima har på fødevareforsyningen. Hvilke fødevarer bliver specielt ramt og hvilke muligheder skaber det i Danmark? Hvad kommer fx en kop kaffe til at koste i en verden, hvor man ikke længere tror på frihandel og økonomisk globalisering?
Der vil være oplæg om fødevarernes globale geografi samt brugbare øvelser og forsøg til undervisningen, som både kan bruges direkte, men også som afsæt for at arbejde med andre råvarer.
Herudover skal vi besøge en dansk vinproducent og selvfølgelig smage på varerne.
Og så kommer du selvfølgelig også på en skøn vandretur i det fantastiske landskab i nationalpark Mols Bjerge.
Forlaget Praxis kommer også forbi, og præsenterer relevante udgivelser.
Ses vi?
Program:
Søndag den 23. november, eftermiddag:
Kl. 16-17: Tjek ind på værelser
Kl. 17-18: Velkomst og præsentation
Kl.18-19:30 Aftensmad og hygge
Kl. 20-?: Oplæg ved Philip Kruse Jacobsen: Går Grønlandspumpen AMOC? Philip giver en opdatering på den nyeste forskning om Golfstrømmen og dens fremtidige udvikling. Vi ser på, hvordan ændringerne kan forklare, at vejret i Europa både bliver varmere og vådere, og hvordan dette kan formidles til eleverne. Oplægget indeholder også inspiration til undervisning i jetstrømmens ændringer og dens betydning for Europas klima. Derudover vil sløret blive løftet for nyt materiale og site om jordskælv, til brug i undervisningen.
Herefter mulighed for kollegial hygge
Mandag den 24. november
Kl.7:30-9:00 Morgenmad
Kl. 9:00–12:00: Oplæg ved Lene Werner, AAU
Lene Werner indleder med et oplæg om landbrugets muligheder i et fremtidigt klima – med særligt fokus på potentialet for vinproduktion i Danmark. Herefter arbejder vi med praktiske øvelser, som er udviklet, så deltagerne både kan bruge dem i deres egen undervisning og tilpasse dem til forskellige afgrøder.
Vi afslutter med et internationalt perspektiv på Grønland, hvor indlandsisens tilbagetrækning åbner for nye landbrugsmuligheder i et sårbart økosystem. Her drøfter vi både potentialerne og de udfordringer, der følger med en bæredygtig samfundsudvikling.
Kl. 12:00-13:00 Frokost
Kl.13:00-15:00 Gåtur fra Trehøje til Vrinners, Andersen Winery
Kl.15:00-16:30 Besøg hos Andersen Winery, prøvesmagning og historien bag firmaet. Hjem med bus fra Vrinners.
Kl. 17:00-18:00 Generalforsamling
Kl. 18:30-? Festmiddag, tre retters middag med vin
Aftenen byder på lidt underholdning og mulighed for mere kollegial hygge
Tirsdag den 25. november
Kl. 7:30-9:00 Morgenmad
Kl. 9:00–12:00: Oplæg og spil med Laura Vang Rasmussen, KU
Laura Vang Rasmussen præsenterer ny forskning under overskriften: Hvordan brødføder vi Afrikas befolkning og beskytter naturen på samme tid? Oplægget sætter særligt fokus på vilde fødevarer som en del af løsningen.
Efterfølgende introduceres brætspillet Savannah Life, som simulerer de valg og dilemmaer, der opstår i spændingsfeltet mellem fødevareproduktion, naturbeskyttelse og befolkningsvækst. Vi spiller i grupper (ca. 10–12 deltagere pr. spil), og der bliver god tid til refleksion undervejs.
Kl. 12:00 Tak for denne gang, sandwich og pænt på gensyn
Billet til Årskursus. 2 dage med én overnatning.
Køb billetBillet til Årskursus. 1 dag uden overnatning.
Køb billet