Naturvejledning Danmark holder årskonference 7.-9. maj 2025 på Ungdomsøen i Øresund ved København. Konferencen fokuserer på udfordringen med danskernes tabte forbindelse til naturen og begrebet naturdannelse som et muligt svar på denne udfordring.
Konferencen er for alle, der interesserer sig for friluftsliv og naturformidling til en bred vifte af målgrupper.
Vi danskere opholder os mindre i naturen end tidligere. Mange kommer sjældent ud og får oplevelser i naturen. Vi mangler viden om naturen og forståelse af dens sammenhænge. Vi står overfor store udfordringer; overforbrug af jordens resurser, biodiversitetskrise og klimaforandringer. Og når vi samtidig mister forbindelsen til naturen, kan det være svært at relatere til de massive udfordringer, der truer levesteder, økosystemer og klodens samlede naturgrundlag.
Hvor stiller det os som formidlere af og i naturen? Hvad kan vi gøre for at styrke det enkelte menneskes forbindelse til naturen? Hvordan engagerer vi endnu flere mennesker og de fremtidige generationer i at løse de udfordringer, vi står med? Kan begrebet naturdannelse være en del af svaret - og hvordan?
På Naturvejledning Danmarks Årskonference 2025 tager vi afsæt i udfordringen med den tabte forbindelse til naturen og sætter fokus på begrebet naturdannelse som et muligt svar på udfordringen.
Deltagerbetalingen inkluderer konference, forplejning, overnatning i telt på Ungdomsøen og transport med båd til og fra Ungdomsøen den 7.-9. maj 2025.
Ønsker du at sove indendørs eller i shelter, er der 120 sengepladser indendørs fordelt på 8 og 10 personers værelser. Herudover er der mulighed for at booke en plads i en af Ungdomsøens sheltere. Sovepladserne indendørs samt i shelter kan bookes mod en mindre merbetaling og bookes efter først til mølle - der er teltpladser til alle, der ønsker at overnatte i telt. Overnatningstype vælges ved billetkøb.
Det er også muligt udelukkende at deltage i Naturvejledning Danmarks Generalforsamling den 7. maj kl. 12.30-16.00.
Bådtransporten til og fra Ungdomsøen er inkluderet i deltagerbetalingen, men for at sikre en så smidig transport som muligt, bedes du vælge den afgang som du foretrækker ved bookingen. Båden sejler fra Nyhavn og tager ca. 30 min.
Søren Præstholm, forskningskoordinator, Nationalpark Skjoldungernes Land og Tanya Uhnger Wünsche, stifter af Center for Nature Connectedness, vil gennem konferencen vidensopsamle og perspektivere konferencens indhold så deltagerne får koblet viden til egen praksis.
Keynotespeaker Katherine Richardson, Professor på Globe Institute og leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet.
Kathrine Richardson er måske en af de vigtigste stemmer og forskere i feltet omkring bæredygtig udvikling både i havet og på landjorden. Samtidig er hun en fantastisk formidler og dygtig til at forklare de mest komplicerede sammenhænge, så alle kan være med. Torsdag den 8. juni åbner Katherine Richardson dagens program med sit foredrag omkring, hvordan vi alle spiller en vigtig og afgørende rolle for en mere bæredygtig verden. Og hvordan vi alle skal påtage os en aktiv rolle i forvaltningen af vores forhold til det globale miljø, fra nu af og i al evighed.
Se Kathrine Richardson præsentere sit forskningsfelt ganske kort på DR.
Og hør Kathrine Richardson i Podcasten Den dyriske time, hvor hun blandt andet giver sit bud på tre ting, som hun ville ændre, hvis hun fik verdensherredømmet og frit kunne arbejde for at løse verdens biodiversitetskriser.
Vi glæder os til at byde Kathrine Richardson velkommen på scenen torsdag den 8. maj.
Den tabte forbindelse og naturdannelse - hvad betyder det for samfundet, når vi mister forbindelsen til naturen? Og hvordan genskaber vi forbindelsen?
Paneldebatten rundes af med en faciliteret forankring ift. egen praksis.
I panelet sidder:
Alle workshops og oplæg kredser om begrebet naturdannelse. i 2021 udgav Center for Børn og Natur en rapport om børns naturdannelse. I rapporten beskrives forskellige typer af relationer til naturen, der indgår som fem centrale elementer i begrebet naturdannelse: det materielle, det erfaringsbaserede, det kognitive, det følelsesmæssige og det filosofiske.
Workshops og oplæg fokuserer på menneskets naturdannelse i forskellige livsarenaer; børn, unge, voksne, sårbare m.fl. Naturdannelse relateres altså til mange aldersgrupper og målgrupper.
Nedenfor kan du læse mere om torsdagens 6 workshops. Du har mulighed for at deltage i én workshop. Hver workshop har deltagerbegrænsning, og vi kan dermed ikke love, at alle får deres førsteprioritet opfyldt. Tilmelding til workshops foregår efter først til mølle.
Den frivillige ikke-styrede leg er de små børns primære kilde til at opnå erfaringer gennem undersøgelse og afprøvning af omverdenen. Hvis et abstrakt og mangefacetteret begreb som naturdannelse skal slå rod hos de mindste børn, er vi som formidlere nødt til at sætte os i øjenhøjde med børnene. Vi skal lege naturdannelsen ind i børnene og derigennem gøre dem begejstrede for at deltage i og mestre nye aktiviteter i naturen. På workshoppen skal vi opleve, undersøge og videreudvikle et eksisterende forløb, som rammer mange af naturdannelsens aspekter med fokus på: eventyr, magi, besjæling, nysgerrighed, undersøgelse, storyline og stolthed.
Naturbaserede løsninger giver et unikt udgangspunkt for at knytte børn og unges egne undersøgelser af den lokale natur til abstrakte emner som fx kulstofkredsløb, drivhuseffekt og klima. Det handler nemlig om naturens evne til at optage og binde kulstof. Vi giver eksempler på konkrete, undersøgende og kreative aktiviteter som fx figurer, der bygges af naturens materialer som fx ålegræs, strandsten eller træ.
Kom med på tur, når vi besøger problematikkerne omkring Lynetteholmen og får praksiserfaring med muslingeskrab, ruser og håndtering af fisk som ressource. Med udgangspunkt i en fisk sætter vi fokus på naturdannelsen gennem det materielle, det erfaringsbaserede, det kognitive, det følelsesmæssige og det filosofiske.
I denne workshop dykker vi ned i naturens verden med brændenælden som vores centrale omdrejningspunkt. Gennem praktiske øvelser og fordybelse lærer du, hvordan denne oversete plante kan blive en nøgle til en større forståelse og værdsættelse af naturens samspil.
Vi dykker ned i de større aktuelle spørgsmål om naturforvaltning og klimahandling. For hvilken form for naturdannelse har vi voksne brug for at forstå mekanismerne i den grønne omstilling?
Workshoppen er designet til voksne, der ønsker at reflektere over deres egen rolle i naturens fremtid og forvaltningsbeslutninger. Er vi klædt ordentligt på til at tage ansvar for naturens fremtid - både med viden og holdninger?
Kom med og lad os sammen genopdage glæden ved naturens små mirakler og de store spørgsmål, der former vores verden.
Naturforbundethed som redskab kan skabe bedre udgangspunkt for arbejdet med naturdannelse.
Tag med på en rejse i menneskets naturforbundethed og tabte forbindelse. Gennem oplæg, aktionslæring og dialog skaber vi en ramme for refleksion og læring. Så du som formidler kommer hjem med kompetencer til at målrette din formidling til de forskellige typer mennesker og forskellige typer naturforbundethed, som du møder i din praksis.
Det moderne menneske er gennem årtusinder udviklet og tilpasset et liv i naturen, men er på kort tid tvunget til at leve og fungere i et nyt habitat, det urbane miljø. I vores skifte ser vi et øget pres på vores nervesystem og fysik som vi i denne workshop har fokus på.
Ved at genskabe kontakten til naturen, kan vi opnå større robusthed, mere egenomsorg og øget livskvalitet, fordi vi mennesker er en del af naturen.
Workshoppen byder på teoretisk oplæg om naturbaseret sundhedsfremme samt konkrete aktiviteter.
__________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________
Med afsæt i en fondsbevilling fra Novo Nordisk Fonden har vi slut marts sat deltagerprisen ned med 500 kr. Har du allerede sikret dig en billet til årets konference får du en automatisk tilbagebetaling af differencen.
__________________________________________________________________________________________________
HUSK at vælge én workshop, transportafgang og oplyse om eventuelle kosthensyn ved tilmelding.
Billet til dig der udelukkende deltager i Naturvejledning Danmarks Generalforsamling den 7. maj, kl. 12.30-16. Prisen er inklusiv bådtransport til og fra Ungdomsøen samt kaffe og kage.
Køb billet