Dag 1 er dedikeret til deltagernes egen oplevelse af naturforbundethed. Gennem guidede øvelser og sanselige naturoplevelser får deltagerne mulighed for at skabe og mærke en dybere forbundethed til naturen og dem selv gennem væren i naturen, og guides desuden til at reflektere over deres egen relation til den. Dette skaber et stærkt grundlag for at forstå og værdsætte naturens helende potentiale, og for at kunne facilitere lignende oplevelser for andre. Vi arbejder på første dag med at finde, bygge og kreere vores egen tidslinje over en vigtig selvvalgt epoke i deltagernes individuelle livsforløb. Og når aftenen falder på, går vi hver især til ro på vores tidslinjer.
På dag 2 skifter fokus til, hvordan deltagerne kan omsætte deres oplevelser fra dag 1 til egen fagprofessionelle praksis. Vi undersøger, hvordan naturforbundethed kan anvendes som både et værktøj og et mål i arbejdet med sundhedsfremme og rehabilitering i naturen, og deltagerne får praktiske redskaber til at implementere denne viden i deres arbejde.
Workshopdøgnet giver deltagerne en sjældent ro til både personlig indsigt og faglig udvikling, med målet om at styrke både viden om og oplevelse af forbundetheden mellem menneske og natur i en professionel kontekst.
Nature Connectedness eller naturforbundethed er et begreb, der beskriver den dybe og gensidige relation mellem menneske og natur. Forskningsfeltet har hidtil ikke været udbredt i Danmark. Denne forbundethed er ikke kun essentiel for vores mentale og fysiske sundhed, men også for vores evne til at forstå og værdsætte naturen som en integreret del af vores liv. I de seneste år har forskning inden for naturbaseret sundhedsfremme vist, at en tættere forbundethed til naturen kan reducere stress, forbedre mental velvære og endda styrke vores immunforsvar.
Program
Dag 1:
12.00: Ankomst og frokost
13.00: Introduktion til Nature Connectedness – teori og betydning for praksis
14.00: Guidet naturvandring med fokus på sanselig oplevelse af naturen
15.00: Introduktion til tidslinje arbejde samt bygning af egen individuel tidslinje
18.00: Middagsforberedelser og fælles bålmiddag
20.00: Aftenritual – langsom stillevandring og naturoplevelse i stilhed
21.00: Mulighed (anbefaling!) for at overnatte under åben himmel ved/på egen tidslinje
Dag 2:
08.00: Morgenmad mens dagen gryr
09.00: Gruppesession med kort debrief/mundtlig deling af gårsdagens og nattens oplevelser med tidslinjearbejde
10.00: Fernisering af tidslinjer
12.00: Frokost
13.00: Implementering af naturforbundethed i fagprofessionel praksis – oplæg og diskussion
14.00: Gruppebaseret praksis planlægningsarbejde med implementering af Nature Connectedness-værktøjer i egen praksisvirkelighed
14.30 Afrunding og farvel
15.00 Tak for denne gang
Det praktiske
Sted: Høbjerghýtten, Ved skoven 6, 3200 Helsinge
Tilmelding: på https://natur-sundhed.nemtilmeld.dk/19/ senest d.18. november. Der er begrænset deltagerantal (max. 30) efter først-til-mølle-princippet. Dagen gennemføres ved min. 15 deltagere.
Medbring: Varmt tøj og sko til udendørs brug, da workshoppen primært foregår udendørs. Grej til overnatning. Forslag til pakkeliste udsendes efter tilmeldingsfristen.
Målgruppe: Naturvejledere, pædagoger, sundhedspersonale, koordinatorer og andre fagpersoner, der inddrager naturen i arbejdet med mennesker eller er interesseret i at komme i gang med det.
Pris: Det koster 2100,- kr. at deltage for medlemmer af Naturvejledning Danmark. For ikke-medlemmer er prisen 2800,- kr. Deltagergebyret er inkl. moms og dækker workshopholder, lokaleleje og mad. Efter tilmeldingsfristen er tilmelding bindende dvs. fra d. 18. november.
Forplejning: Workshoppen er inklusiv forplejning dvs. frokost, eftermiddagssnack og aftensmad på dag 1 og morgenmad, frokost og eftermiddagssnacks på dag 2. Maden tilberedes i fællesskab.
Overnatning: Vi anbefaler at du overnatter i skoven med din tidslinje, under åben himmel med en god sovepose eller evt. i eget enmandstelt. Hvis du ønsker noget andet, er du velkommen til at finde andre overnatningsmuligheder. Der er mulighed for at overnatte udendørs i sheltere eller lavu. Alternativt kan du booke overnatning på Hotel Bymose Hegn, som ligger under 500 meter fra Høbjerghytten. Se evt. mere her https://www.hotelbymosehegn.dk/ (Tanya har forhandlet særpris på 795,- for et værelse – sig Tanyas navn/needfornature, når du booker, så du kan få rabatten).
Rute: Kommer du fra Midt- eller Nordjylland kan det lønne sig at sejle Aarhus-Odden og Rørvig-Hundested hvorfra der er 25 km til stedet for workshoppen.
Om kursuslederen
Tanya Uhnger Wünsche er Nature Connectedness Forsker & Facilitator. Tanya har arbejdet inden for naturbaseret sundhedsfremme og rehabilitering i Norden i næsten 20 år som henholdsvis sundhedsnaturvejleder, psykoterapeut, naturbaseret healer, oplevelsesdesigner, formidler og akademisk underviser. Tanyas tilgang handler om at styrke og bevare natur-menneske-relationen samt det bevidste arbejde med tiltag og metoder, der direkte fremmer sundhed, velvære og heling i både mennesker og vores planetære økosystemer. Både på individ og på system plan.
Tanya forsker i Nature Connectedness ved Kristianstad University og har desuden det seneste årti arbejdet bevidst med at fremme Natur Connectedness (naturforbundethed) inden for mentalt sundhedsarbejde. Af relevant psykisk sundhedsrelateret baggrund kan nævnes, at Tanya Uhnger Wünsche er naturterapeut, registreret naturbaseret psykoterapeut, Theta Healer, mindfulness-instruktør, Cool Kids angstvejleder og specialpædagog. Derudover har Tanya et bredt natur- og friluftsfagligt CV på både uddannelses- og erfaringssiden.
Tanya er forperson i bestyrelsen for både Foreningen for Udendørsterapi Danmark og Foreningen Dansk Friluftsliv, er dansk repræsentant i Nordic Outdoor Therapy Network, samt i Adventure Therapy Europe og i International Adventure Therapy Conference Network. Tanya sidder desuden i arbejdsgrupper, der arbejder på at omdanne International Adventure Therapy Conference Network til en global NGO, for et stort nordisk naturintegreret terapi-program i Nordisk Erasmus+ projekt samt for dansk udbredelse af konceptet Natur på Recept. Tanyas passion for det naturintegrerede felt er solid, og ambitionsniveauet er højt.
Tanya driver CENTER FOR NATURE CONNECTEDNESS, en del af NEED FOR NATURE GROUP, som er bygget på 25 års professionel erfaring og kompetenceudvikling. Gruppen beskæftiger sig med at facilitere forbindelsen mellem mennesker og natur gennem naturbaseret psykoterapi, dybe transformative naturoplevelser samt udviklingsarbejde på metaplan i dansk natur, nordisk og arktisk vildmark. NEED FOR NATURE GROUP arbejder evidensbaseret, erfaringsbaseret og oplevelsesbaseret. Se mere på www.needfornature.dk.