Efteruddannelsesdag for gymnasielærere i oldtidskundskab, latinlærere, pensionister og studerende i fagene i klassisk filologi og oldtidskundskab.
Oldborgdag 2025 sætter fokus på Køn og seksualitet i antikken, hvor du vil høre en række spændende oplæg fra nogle af rigets ypperste indenfor feltet. Der bliver tid til at spørge oplægsholderne ind til de forskellige emner ligesom der er afsat tid til workshops. Vi lægger dagen ud med et virtueltbesøg – et direkte link til vores fags vugge; nemlig Athen, hvor PhD og Assistant Director ved Det danske institut i Athen Rasmus Sevelsted vil tage os med på et eventyr ud i køn og seksualitet i antikken og hvorfor dette er spændende. Vi er begejstrede for at det på trods af logistiske udfordringer lykkedes os at få Rasmus med. Vi har også hentet arkæologisk ekspertviden fra arkæolog og lektor ved AU Helene Blinkenberg Hastrup. Helene vil klæde dig på ved at afklæde antikken og styrke din viden om køn og seksualitet i den antikke kunst, så du får nyt faglig viden til dine arkæologiske-/kunstneriske forløb i oldtidskundskab. Sidst med ikke mindst gæster Ann Bolbjeg Øe os. Ann der på det seneste har gjort sig opmærksom med udgivelsen HUN (om antikkens kvinder) og med et indlæg i det seneste LOGOS. Ann vil give os et oplæg i hvordan man kan undervise i Ovids værker med fokus på køn og seksualitet.
Til Oldborgdag 2025 bliver der således tid til fordybelse, debat og workshops med en række eksperter. Og med afsæt i ønsker fra tilbagemeldingerne ved sidste års Oldborgdag, har vi lagt os i selen for at afsætte endnu mere tid til netop debat og arbejde i workshops.
Som sidst får du endvidere et kompendium med materialer, som du kan tage med hjem til din egen undervisning. Ligesom vi igen får besøg af forlagene og hører om deres seneste bud på materialer til undervisningen.
Tid: onsdag d. 5. marts 2025 – fra kl.08:30-15:30
Sted: Aalborg City Gymnasium, På Sporet 4, 9000 Aalborg (se skiltning ved ankomst).
• Aalborg City Gymnasium er beliggende i umiddelbar nærhed af banegården (ca. 5. min. gang).
• Parkeringsmuligheder: betalingsparkering i Kennedyarkadens P-hus beliggende overfor gymnasiet.
Program:
kl. 08:30 Godmorgen til alle!
Der serveres kaffe og morgenbrød.
kl. 09:00 Kort velkomst og præsentation af dagens program ved Hans Gregersen og Rasmus Bukhave.
HUSK debatpunktet med formanden for Klassikerforeningen ved dagens afrunding – medbring dine/jeres spørgsmål til ”hvor er faget på vej hen?”.
kl. 09:10 Rasmus Sevelsted: Køn og seksualitet i antikken – hvorfor er det så spændende?
Køn og seksualitet er emner der altid har været en væsentlig del af den moderne reception af oldtiden. Man har kunnet se maskuline idealer i de gamle helte og feminine idealer i deres tålmodige hustruer. Til gengæld har især grækernes seksualitet altid været vanskelige at forene med idealiseringen af den græske oldtid. Derfor er antikke opfattelser af køn og seksualitet vigtige og interessante både for den måde de ligner og ikke ligner senere tids køns- og seksualitetsopfattelser og for hvad deres receptionshistorie fortæller os om vores forhold til oldtiden.
I sit oplæg vil Rasmus Sevelsted fortælle om opfattelser af køn og seksualitet i antikken og diskutere senere tiders forståelser og misforståelser af grækernes og romernes seksualitet og kønsnormer. Han vil se på, hvordan antikken havde deres egne normer – og folk der afveg fra dem. Til sidst vil vi berøre hvad de store ændringer der er sket i vores egen opfattelse af køn og seksualitet inden for de seneste årtier, gør ved vores læsning af de antikke tekster.
Kl. 10:05 Kort pause
Kl. 10:10 Gruppearbejde: udarbejd i grupperne spørgsmål til Rasmus’ oplæg med de perspektiver I ser (vores undervisningspraksis, de antikke forfattere samt nutidens unge).
kl. 10:25 Debat med Rasmus med afsæt i jeres arbejder.
Kl. 10:45 Pause
kl. 10:55 Helene Blinkenberg Hastrup: Kvinder, mænd og kærlighed - kønsroller i attisk vasemaleri.
De mere end 100.000 bevarede bemalede vaser fremstillet i Athen fra 600-330 f.Kr. er vores største korpus af ikonografi fra antikken. De giver en enestående mulighed for et indblik i antikkens kulturhistorie. En lang række af motiverne er mytologiske, men her skal vi primært se på scener, som er inspireret af dagliglivet fra fester som bryllupper og symposier til kvinder, der væver og henter vand eller mænd, der træner i gymnasiet
(!) Her er et nærmest uudtømmeligt materiale af inspiration og med utallige muligheder!
Kl. 11:50 Kort pause
Kl. 12:00 Samtaler med Helene i plenum over: Kvinder, mænd og kærlighed - kønsroller i attisk vasemaleri.
kl. 12:20 Frokostpause
kl. 12:55 Nyheder fra forlagene: Kort præsentation fra forlagene – nyheder og undervisningsmaterialer. Begge forlag deltager desuden med en stand mv. og vil gerne byde ind med inspiration til undervisningsmateriale.
kl. 13:15 Pause en surprise
kl. 13:25 Ann Bolbjerg Øe: Køn og seksualitet hos Ovid
Oplægget vil give konkrete eksempler på, hvordan man kan undervise i Ovids værker med fokus på køn og seksualitet. Oplægget lægger også op til, hvordan oldtidskundskab kan bidrage til undervisningen i seksualundervisning i gymnasiet.
Kl. 14:20 Sokratisk vandring med dialogspørgsmål over Anns oplæg.
Kl. 14:30 Gruppearbejde: Hvad gør vi så? Hvordan kan vi anvende Oldborgdag 2025 i vores fremtidige virke ude i klasserne? Idéopsamling til fælles brug.
Kl. 14:50 ”påtår”
kl. 14:51 Fagdebat: Fagets status – hvor skal vi hen?
Moderator: Anders Klarskov Jensen (Gefion gymnasium)
kl. 15:25 Opsamling på dagen og arrangementet – Oldborgdag 2025
- Oldborgdag 2026 i støbeskeen:
o Er der interesse?
o Ideer til kommende temaer?
- Kommentarer (ris/ros).
WiFi: Oplyses på dagen.
Kontaktpersoner:
Hans Gregersen, Aalborg City Gymnasium, email: hg@aacg.dk
Rasmus Bukhave, Aalborghus Gymnasium, email: rb@aalborghus.dk