Stormen er tiltaget - i overført positiv betydning - for agendaen omkring lokale fødevarer. Der har i mange år været arbejdet på at udvikle denne agenda, men efterspørgslen har været beskeden. Det har ændret sig gevaldigt over en relativ kort tid. Eksempelvis har Dagrofa-koncernen skrevet lokale fødevarer helt i top af deres fremadrettede strategi og allerede sat handling bag ordene. På detailsiden i MENY-kæden har de dygtigt arbejdet med og lanceret deres nye tiltag "Danske Madskatte". Resultatet i form af et flot lineup på hylderne er allerede klart, og der er planer om at føje flere madskatte til. Dagrofa Foodservice har taget flere leverandører til sig for at efterkomme stigende efterspørgsel fra mange forskellige større køkkener. Sidst men ikke mindst har Dagrofa-koncernen opkøbt grønt- og måltidskassepioneren "Aarstiderne".
Det er helt sikkert flere positive historer at fortælle far andre aktører i grossist- og detailhandel, emn med LFDK-briller er det nok eksempler til at tro på, at afsætningen af lokale fødevarer går en god tid i møde.
Ikke kun som produkter, men også som oplevelser. Danskerne og turister elsker at komme på landet. Enten som lokal endagsturister eller som udenlandske turister i Danmark. Vi har et kæmpe uforløst potentiale omkring Agro & Gastro-turismen i Danmark. Det visker nye tal fra EU. I Brancheforeningen for Lokale Fødevarer i Danmark, vil vi udvikle den danske Agro & Gastro-turisme ved at udfolde konceptet "Fra produktion til destination". Kom til Landsmøde og hør mere om hvordan.
Danmark er verdenskendt på den gastronomiske scene og grundlaget for den succes starter i marken ude i den danske provins. For at sætte meget mere fokus på netop det råstof, der er grundlaget for Danmarks allerede store verdenssucces omkring gastronomi, har vi i Brancheforeningen for Lokale Fødevarer i Danmark grundlagt en ny hæderspris opkaldt efter Danmarks nok mest indflydelsesrige person i forhold til lokale fødevarer, nemlig landmanden Søren Brandt Wiuff fra Lammefjorden. LFDK uddeler i 2025 og fremover "Årets Wiuff" til en bemærkelsesværdig lokal producent i Danmark.
Alt dette kommer vi ind over på vores kommende Landsmøde i Brancheforeningen for Lokale Fødevarer i Danmark, som vi i år holder i samarbejde med Dagrofa og MENY i deres hovedkontor i Ringsted.
Program:
9.00 Kaffe og lokal morgensnack
9.30 Velkommen til Landsmøde i Lokale Fødevarer i Danmark v/ bestyrelsesformand Jesper Zeihlund
9.40 Status på Lokale Fødevarer i Danmark i Danmark: Tilbageblik på 2024 og indblik i, hvad 2025 kommer til at byde på v/ Jesper Zeihlund
TEMA: AFSÆTNING
9.55 Det er forbrugerne, der har pengene - hvorfor skal de bruge dem på lokale fødevarer? Inddrag forbrugerne, de vil nemlig gerne guides til bedre valg - og lad udviklingen ske i fællesskaber. Birgitte Pedersen, Funder og brobygger FutureComm, tager afsæt i en ny forbrugerundersøgelse fra november 2024.
10.15 Dagrofa og lokale fødevarer i fremtiden. Hvad tænker Dagrofa om markedet og hvad betyder købet af Årstiderne v/ Direktør i Dagrofa Jesper Gottchak Bjerrum
10.45 Danske Madskatte - MENY's strategiske tiltag for lokale fødevarer i detailhandlen. Hvordan er tilslutningen fra kunder og købmænd? v/ sortimentchef Anette Christensen
11.00 Dialog mellem en Madskat leverandør og sortimentschef Anette Christensen
11.15 Pause
Tema: GASTRO-TURISME
11.45 Intro til temaet: Gastro-turisme - fra produktion til destination v/ Jesper Zeihlund
12.00 Gastro-turisme i praksis. Fra ingenting til vært for Michelin uddeling. Odsherred tog de første spæde skridt til at blive en gastro destination allerede for godt 20 år siden. Ejer Mads Bøttger fra Dragsholm Slot ville have en Michelinstjerne og grundlaget skulle være de lokale råvarer.
I samarbejde med producenter, kommune og andre fik man sat Odsherred på Danmarkskortet. Tidligere borgmester Thomas Adelskov begyndte en massiv indsats og fik lokale fødevarer til at blive områdets nye fortælling.
Få inspiration til, hvordan en kulinarisk destination bygges op i samarbejde med gastronomi, landmænd og kommunen.
12.30 Praktiske eksempler på Gastro-turisme: Lene Tvedegaard fra Garteri Toftegaard samt Lisbeth Christensen fra Rokkedyssegaard
13.00 Frokost
Tema: UDVIKLINGSFORLØB HOS BRANCHEFORENINGEN LFDK
13.45 Mesterlære - udviklingskoncept i Lokale Fødevarer i Danmark. Konceptet præsenteres og de to første forløb gennemgås:
- Kom på hylden i supermarkedet. Bliv Dansk Madskat
- Agro-turisme & Kulinarisk oplevelsesudvikling "Fra produktion til destination"
Afslutningsvis dialog om behovet for andre fremtidige mesterlæreudviklingsforløb
14.30 Pause
14.45 Idéen bag Årets Wiuff præsenteres
15.00 Portræt af Søren Wiuff. Mere end 40 år med lokale fødevarer - Dialog mellem Søren Wiuff og centrale repræsentanter for Danmarks gastronomi
15.30 Afrunding, netværk og spørgsmål
16.00 Tak for i dag
Denne billettype forudsætter medlemskab OBS! Indmeldelse er mulig i forbindelse med til tilmelding.
Tilmeld